1. Werk alleen op afspraak

De komende periode mag je enkel op afspraak werken. Je klanten mogen voorlopig dus niet onaangekondigd bij je langskomen voor een spontane kappersbeurt. De afspraak duurt ook niet langer dan de termijn strikt noodzakelijk voor de behandeling.

2. Informeer je klanten over het verloop van het kappersbezoek

Door de strikte veiligheidsvoorschriften ziet het vertrouwde kappersbezoek van je klant er voorlopig heel anders uit. Tijdens het maken van de afspraak doe je er daarom goed aan je klant in te lichten over de coronamaatregelen die gelden in jouw salon. Zo weet je klant waaraan hij of zij zich mag verwachten, en komt je klant goed voorbereid naar zijn of haar afspraak.

Zie hier onze poster met vuistregels voor klanten – je kan deze op je website plaatsen, naar je klanten mailen, aan je raam afficheren en/of mondeling toelichten bij het maken van de afspraak.

3. Ontvang maximaal 1 klant per 10m² of voorzie wanden

Voor jouw salon geldt in principe dezelfde regel als voor de winkels: je mag slechts één klant per 10m² ontvangen, met uitzondering van zaken met een oppervlakte kleiner dan 20m². Voor deze zaken is het wel mogelijk om 2 klanten te ontvangen mits een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon gegarandeerd is.

Omdat kappers hun dienstverlening in verschillende stappen organiseren – haar kleuren, permanent, … – waarbij de klant steeds over een individuele plaats beschikt, kan je wel flexibel omgaan met dit maximum aantal toegelaten klanten. Om van deze regel af te wijken echter moeten de werkstations onderling afgescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief.

Je respecteert de social distancing met iedereen die je geen kappersbeurt geeft – dus met jouw collega’s, klanten van jouw collega’s en leveranciers.

4. Sluit je toiletten en wachtruimtes

Je klanten moeten thuis op vooraf naar het toilet gaan, gezien je zaak ruimtes zoals wachtkamers en toiletten voorlopig moet sluiten voor klanten (tenzij in geval van nood). Medewerkers mogen wel gebruik maken van deze ruimtes.

5. Laat je klant buiten wachten op hun beurt

Door het sluiten van de wachtruimtes en het beperken van het aantal klanten per 10m², moeten je klanten voorlopig buiten hun beurt afwachten. Ze komen dus best niet te vroeg.

6. Draag altijd mondmasker – ook verplicht voor je klanten

Als kapper moet je altijd een mondmasker dragen. Jouw klanten ouder dan 12 jaar dragen ook verplicht een mondmasker. Het masker van de klant mag alleen door de klant worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.

7. Zorg dat jij en je klanten de handen vaak reinigen

Na elke klant moet je grondig de handen wassen. Ook je klant moet zijn handen reinigen voor, tijdens en na het kappersbezoek. Handhygiënegel moet bij de ingang en op verschillende plaatsen in je zaak beschikbaar zijn.

8. Bied je klanten geen drankje of magazine aan

Extraatjes zoals een kopje koffie, een koekje of een drankje, zoals sommige zaken die aanbieden, zijn voorlopig verboden. De magazines die je zaak normaal aanbiedt, berg je voorlopig op. Je klant kan eventueel wel zelf een flesje water of leesvoer meebrengen.

9. Ontsmet grondig na elke klanten

Na elke klant moet de dienstverlener het werkstation en alle gebruikte werkinstrumenten – denk aan scharen, tondeuses en ander materiaal dat met de klant in contact kwam – grondig desinfecteren. Zorg dat je hierop voorbereid bent door voldoende reinigingsproducten in te slaan. Overloop zeker ook op voorhand met je team hoe je zorgt voor een grondige reiniging.

10. Communiceer helder met je klanten, collega’s en leveranciers

Zorg dat al je medewerkers voor jouw heropening goed ingelicht zijn over de coronamaatregelen in jouw salon. In de ruimte voorbehouden voor het personeel kan je alle veiligheidsvoorschriften die je neemt in omgang met je klanten, nog eens duidelijk afficheren voor je medewerkers.

Maak de vuistregels voor de klant visueel duidelijk door onze poster op je website plaatsen, naar je klanten mailen en aan je raam afficheren. De poster kan je hier downloaden.

 

Bron: VLAIO