voetbal 1

Voilà, we zijn vertrokken voor een paar weken EK voetbal in Frankrijk.  Je moet al bijna uit staal en teflon gemaakt zijn om niet onberoerd te zijn voor dit evenement.  Samen met u hopen we op een prachtig resultaat voor ons nationaal team.  Voor we het goed en wel beseffen slaat kort daarna de jaarlijkse wielergekte opnieuw toe.  Wie eindigt in het geel op de Champs Elisées?  En oh ja, daarna hebben we nog de Olympische Spelen in Rio.  Wat een zomer! 

Zoveel te beleven en zo weinig tijd.  Dat moet wel sporen nalaten op het werk. 

Als werkgever kun je hiermee best ook rekening houden.

Met de collega’s samen naar de match kijken lijkt een leuk idee om de sfeer op het werk te bevorderen.  Vooral omdat veel matchen redelijk vroeg op de avond gepland zijn lijkt het een leuk idee om na het werk op de werkvloer een scherm te plaatsen, de barbecue roodgloeiend te stoken en met de nodige drankjes bij de hand de match kracht bij te zetten.

Maar mag dat wel?  Mag u uw werknemers alcohol voorzetten?  En wat als ze op de weg naar huis nadien een ongeluk krijgen of veroorzaken?

We zetten één en ander even op een rijtje voor u:

Uiteraard zal niemand er aanstoot aan nemen dat u als werkgever wil werken aan een goede sfeer op het werk.  Een event of feestje bouwen naar aanleiding van een voetbalmatch of de sportieve resultaten van onze landgenoten op de Olympische spelen is dus perfect mogelijk.

Maar…  Als werkgever bent u verplicht een preventief alcohol- en drugsbeleid op te nemen in het arbeidsreglement.  In heel wat bedrijven – vooral bedrijven waar met gevaarlijke producten wordt gewerkt of waar intensief intern transport heerst – geldt een nultolerantie.  Niettemin worden meestal ook afspraken uitgewerkt over het gebruik van alcohol tijdens bepaalde activiteiten, zoals een teambuilding, een receptie of een bedrijfsfeest.

We bevelen aan om bij dergelijke evenementen te zorgen voor georganiseerd vervoer.   Op de werkvloer naar een voetbalmatch kijken blijft een activiteit op de werkplaats, zelfs al gebeurt dat na de reguliere werktijd.  Want stel dat het op weg naar huis fout gaat, wat dan?  Tot waar strekt de aansprakelijkheid van de werkgever?  In dergelijk twijfelgeval zal de rechter nagaan of de medewerker nog steeds onder het gezag van de werkgever staat. 

Voor de werkgever is het dus van het grootste belang om duidelijk aan te geven dat met de collega’s naar de match kijken volledig vrijwillig is en dat dit duidelijk buiten de werkuren gebeurt.  Zorg ook voor duidelijke afspraken omtrent het gebruik van alcohol en voorzie desnoods vervoer per taxi of openbaar vervoer.

Doet u dit niet, dan stelt u zich mogelijk bloot aan vervolgingen.  Wanneer een medewerker na het feest in een roekeloze bui met te veel alcohol op, toch zelf naar huis rijdt en een ongeval veroorzaakt dan zou dit toch nog als een arbeidsongeval kunnen beschouwd worden.  U draagt in dat geval toch de verantwoordelijkheid, en kan u zelfs schuldig verzuim aangewreven worden.

Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen.

Daarom nogmaals de drie vuistregels:

  • Maak duidelijk dat deelname niet verplicht is en buiten de werkuren valt
  • Zorg voor duidelijke afspraken omtrent alcoholgebruik
  • Voorzie in alternatief of georganiseerd vervoer

Vragen?  Laat het ons weten!2015 04 01 logo 1

Inbtween helpt u graag verder.

ingrid@inbtween.be

www.inbtween.be

0474/041100